headlinenieuwtestdef
sgr anvr calamiteitenfonds

Voorbereiding voor je Sri Lanka reis

Wat moet je weten ter voorbereiding voor je Sri Lanka reis? Is je reis geboekt? Dan kan de voorpret beginnen! Naast het lezen van een goede reisgids en het bekijken van blogs en reisinfo, zijn er ook een aantal belangrijke zaken die je moet regelen. Hier geven we je een aantal tips & links ter voorbereiding van je reis:

 

Reisdocumenten
Voor mensen met een Nederlands paspoort geldt: je moet voor je reis naar Sri Lanka en voor de Malediven, in het bezit zijn van een geldig paspoort dat op het moment van de terugvlucht nog minimaal 6 maanden geldig is. Indien je geen Nederlands paspoort bezit, raden we je aan contact op te nemen met de ambassade.
Visum Sri Lanka

LET OP!  Voor alle reizigers naar Sri Lanka is een visum verplicht!
Het gaat om een ETA (Electronical Travel Authorisation) en deze kun je zelf online aanvragen via de officiële Engelstalige website van de Sri Lankese overheid.  Alle informatie staat op die site, je hebt een retourticket (of een bevestiging) nodig, een paspoort dat nog 6 maanden geldig is, en een creditcard voor de betaling. De kosten zijn 35 USD.  Update augustus 2019:

Goed nieuws, het e-visum is voorlopig gratis!
De Srilankaanse overheid heeft besloten dat Europese toeristen per 1 augustus, voorlopig voor een periode van 6 maanden, een gratis e-visum kunnen aanvragen voor hun reis naar Sri Lanka! Dit is van toepassing indien je niet langer dan 30 dagen in Sri Lanka verblijft. Het proces blijft hetzelfde, je moet het visum dus nog wel steeds online aanvragen, maar voorlopig krijg je dus het e-visum gratis.

 

Heb je verder nog vragen of heb je een andere nationaliteit dan de Nederlandse?

Het adres van de Ambassade van Sri Lanka in Nederland is:
J. de Graefflaan 2, 2517 JM Den Haag, tel: 070-3655910. Eventueel kun je nog kijken op deze site van de VisumCentrale, (een samenwerkingsverband van de Visumcentrale, het Visumburo in Amsterdam en CIBT). Maar voor een gewone vakantie en met een Nederlands paspoort is het visum prima zelf te regelen via de Engelstalige website van de overheid.

 

Tip: We raden aan om extra kopieën van je reisdocumenten zoals paspoort en ticket mee te nemen. Of scan ze in en mail het naar je eigen e-mailadres. Je kunt dan altijd en overal uitdraaien maken indien nodig!

 

Sri Lanka, voorbereiding voor je reis, parkerenParkeren bij de luchthaven
Heb je al nagedacht over hoe je naar de luchthaven reist? Misschien wil iemand je wegbrengen en ophalen, of reis je met de trein. Maar als je zelf per auto gaat, is het handig om op tijd een (goedkopere) parkeerplaats te reserveren. Hoe eerder, hoe meer keuze & hoe voordeliger!

 

Via Parkos krijg je van meerdere luchthavens een overzicht met alle mogelijkheden & de beschikbaarheid met prijs, inclusief valet-parking en ‘budget’-parkeren in de omgeving met shuttlebus. Wij vinden deze site een echte aanrader!

 

 

Srilanka inentingenInentingen
Inentingen worden meestal dringend aangeraden, maar zijn vrijwel nooit verplicht. OutSight adviseert je om 6 tot 4 weken voor vertrek al contact op te nemen met  je huisarts of de plaatselijke GGD; bij deze instanties kunnen ze je de meest recente informatie geven over de beste voorzorgsmaatregelen.

 

Kijk voor informatie en adressen op de website van GGD Reisvaccinaties, de Travel Clinic van het Havenziekenhuis in Rotterdam of het LCR: Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering.

 

 

Een andere tip is de service van Thuisvaccinatie.nl: een arts komt bij je thuis of op kantoor, wanneer het jou uitkomt (dus ook ’s avonds en in het weekend) om advies te geven en eventueel Logo Thuisvaccinatiedirect te vaccineren. De rekening wordt eventueel naar je zorgverzekering gestuurd. Lees hier meer over Thuisvaccinatie.nl, en bekijk het handige overzicht dat zij geven voor de vaccinaties Sri Lanka.

 

 

Ik ga op reis en neem mee………..
Natuurlijk is het handig als je niets vergeet mee te nemen, maar de inhoud van je rugzak of koffer is voor iedereen anders! Daarom raden we je aan om je persoonlijke paklijst samen te laten stellen via een van de Sri Lanka, voorbereiding van je reis!handige online tools: meenemen.nl, ikneemmee.nl of samoon.nl. Je kunt hierop je bestemming en soort reis aangeven, waarna er een paklijst verschijnt.

Vergeet in ieder geval niet het volgende:

-genoeg digitaal geheugen voor je camera (je zult het nodig hebben)!
-extra kopieën van je e-tickets, paspoort en verzekeringspolis (of scan ze in en mail deze naar je e-mailadres zodat je er altijd bij kunt)!
-zonnebrand voor de tropen (de zon is in de meeste landen veel sterker dan in Nederland, ook bij bewolking!).
-wat reservespullen, ondergoed en evt. lenzenvloeistof in je handbagage (erg handig bij vertraging of verlies van je koffer/rugzak)!

 

Sri Lanka voorbereiding reisKijk- en leestips
Om alvast in de stemming te komen en om je voor te bereiden op je reis geven we je hieronder een aantal tips van leesboeken en goede reisgidsen:

 

Reisgidsen:
Lonely Planet Sri Lanka  –  (eng.)
Dominicus Sri Lanka –  (eng.)
Nelles Gids Sri Lanka –  (ned.)

 

Een echte aanrader vinden wij de webwinkel van FJMGBOOKS, hier koop je o.a. de Lonely Planet Sri Lanka en andere reisgidsen voor een prima prijs & met snelle verzending!

 

Leesboeken:
Juli – K. Roberts
Een Tamil en een Singalese familie in Colombo kunnen het goed met elkaar vinden, totdat twee van hun kinderen verliefd op elkaar worden.

De schreeuw van de pauw – R.ten Bruggenkate
Hoofdpersoon vestigt zich met haar man & zoontje op Sri Lanka, waar haar echtgenoot oorlogscorrespondent is.

Een zee van zacht geruis – F. de Zanger
Verhaal waarin man voor enkele weken naar Sri Lanka gaat om te controleren of ontwikkelingsgelden wel goed besteed worden.

 

 

Film:
Monkey Kingdom – Disneynature
Documentaire over een groep apen in Polonnaruwa, met prachtige beelden van de omgeving!

 

 

 

 

Reisvoorstel aanvragen
close slider