headlinenieuwtestdef
sgr anvr calamiteitenfonds

Over Sri Lanka

Taal
Sri Lanka-verkeersbordDe twee grootste bevolkingsgroepen spreken ieder hun eigen taal: de Singalezen spreken Singalees (de officiële taal, van ruim 70% van de bevolking) en de Tamils spreken het Tamil (bijna 10% van de bevolking). Je kunt in de toeristische gebieden, in de hotels en bij overheidsinstanties prima met Engels terecht.

 

Alle plaatsnaamborden en verkeersborden zijn in de drie talen: Engels, Sinhalees en Tamil!


Tijd

In de zomermaanden is het in Sri Lanka 3,5 uur later dan in Nederland en in de wintertijd is het verschil 4,5 uur (dit komt door onze zomertijd, in Sri Lanka is geen ‘daylightsaving’).

 

Veiligheid
Over het algemeen zijn de mensen zeer gastvrij en zeer vriendelijk. Toch, zoals in ieder land dien je ook in Sri Lanka goed op je waardevolle spullen te letten. Het is een arm land en probeer dus niet te koop te lopen met je waardevolle spullen. Draag geen juwelen of kostbare horloges in het openbaar, hou je dagrugzak of tas altijd in de gaten. Waardevolle spullen kun je het beste in een moneybelt dragen. In Colombo wordt aangeraden ’s nachts niet op straat te lopen, maar een taxi te nemen.

Op plaatsen waar veel toeristen komen, zul je vaak worden lastiggevallen door personen die graag je gids willen zijn, of die je iets willen aanbieden of verkopen. Het kopen van een souvenir bij de tempels van Anuradhapura kan natuurlijk geen kwaad, maar ga niet in op mensen die je zeer aantrekkelijke aanbiedingen doen voor accommodatie, vervoer of b.v. juwelen. De meeste spullen koop je het goedkoopste bij de fabriek waar het vandaan komt (zie het kopje “Fabriekjes en showrooms”).

 

Eten
Sri Lanka-RiceCurryHet eten in Sri Lanka is over het algemeen goed en vers gemaakt. Het lijkt een beetje op het eten in India, en bevat altijd veel groenten. Vooral vegetariërs zullen hier hun hart ophalen. De basismaaltijd is rice and curry, en bestaat uit witte rijst en daarnaast een aantal schaaltjes met groenten en eventueel vlees in diverse curry-sausen. Voor de toeristen wordt dit dan weer wat minder heet gemaakt, maar een traditionele rice and curry kan behoorlijk pittig zijn. Water drinken helpt dan maar tijdelijk, het beste is om heel veel witte rijst te eten!  Het belangrijkste bestanddeel in de curry-saus is kokos. Het woord curry heeft niets te maken met onze kerrie, maar is het Tamil-woord voor ‘saus’. Veel restaurant maken je maaltijd vers klaar, waardoor het even kan duren voor je het op tafel krijgt. Sri Lanka-beerIndien je al weet waar je ’s avonds wilt gaan eten, kun je je maaltijd van te voren bestellen.

 

Een maaltijd kun je vaak bestellen voor een paar euro.  Zelfs in de duurdere hotels waar een westerse maaltijd met vlees en aardappelen misschien € 12 kost, is een goede rice and curry voor een paar euro te krijgen.  Er is bijna altijd ook vers fruit beschikbaar en je kunt dus bij je eten altijd heerlijke fruit-juices bestellen. Het lokale bier heet Lion en is alleen verkrijgbaar in een fles van 0.666 liter. Let dus op als je ‘een biertje’ bestelt! Het bier is in verhouding duur, ca € 3 of € 4 voor een fles.

 

Fabriekjes en showrooms
Sri lanka- fabricTijdens je rondreis zul je vaak worden uitgenodigd door je gids of chauffeur, om een fabriek met bijbehorende showroom te bezoeken. Zo kun je terechtkomen in een Wood Factory, een Batik Factory, een Herbal and Spice Garden, een Gem Factory en natuurlijk een Tea Factory. Het concept is simpel: in de fabriek krijg je uitleg hoe iets wordt gemaakt (of groeit of wordt gevonden) en in de showroom krijg je de gelegenheid om dat dan te kopen. Schrik niet van het woord factory, alles wordt fabriek genoemd, ook als er alleen maar een paar dames handmatig werk zitten te doen.

Sri lanka- fabric2

 

Het is een prima manier om iets meer over een product te weten te komen,  maar natuurlijk is het voor iedereen verschillend hoe interessant je deze bezoekjes vindt (en afhankelijk van hoeveel je er al hebt gezien). Probeer je in ieder geval niet te laten verleiden om dingen te kopen waar je geen behoefte aan hebt, en voel je ook helemaal niet bezwaard om helemaal niets te kopen.  Je bent echt NIET verplicht om iets te kopen! Bespreek het duidelijk met je chauffeur als je er geen behoefte (meer) aan hebt!

 

Festivals en Feestdagen
Sri Lanka kent heel veel Boeddhistische, Hindoeïstische, Christelijke en Moslim feesten en heeft daardoor zo’n 30 officiële feestdagen. Voorbeelden hiervan zijn Ramadan, Pasen, Sinhalese Nieuwjaar, Kerstmis etc. Op al deze nationale feestdagen wordt niet gewerkt.  Elke vollemaan-dag (Poya) is een feestdag, en als deze dag op een vrijdag of maandag valt is het helemaal feest.  Jaarlijks vinden er op minstens 6 van deze Poya-dagen met volle maan grote processies plaats: Perehara’s.
In Kandy vindt de jaarlijkse grootste en belangrijkste processie plaats: Kandy Esala Perahara. Dit is een 10-daags feest, waarbij de hele stad op zijn kop staat. Het vindt plaats in juli of augustus, en het is in deze periode onmogelijk een kamer langs de route van de processie te boeken korter dan een jaar van te voren!

 

Een paar belangrijkste feestdagen zijn:

 

medio januari Tamil Thai Pongaldag, een Hindu oogstfeest
4 februari Nationale Onafhankelijkheidsdag, i.v.m. de onafhankelijk van Groot Brittanie
eind februari Maha Shiwarathri, Hindu feest ter ere van de bruiloft van Shiva met Parvati.
eind maart, april Boeddhistisch nieuwjaar (Theravada)
mei (Boeddhadag) herdenking van de geboorte, de verlichting en de dood van Boeddha
juli/augustus Kandy Esala Perehala: boeddhistisch festival ter ere van de Tand van Buddha
okt/november Divali, Hindufeest van het licht

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Online info

Goed Begin Sri Lanka – Nederlandstalige verzamelsite

Wikipedia Sri Lanka – informatie

Daily Mirror Sri Lanka – Engelstalige krant