headlinenieuwtestdef
sgr anvr calamiteitenfonds

Geldzaken

 

Op deze pagina vind je info over geldzaken Sri Lanka, belangrijk om te weten voor je Sri Lanka vakantie. Goede voorbereidingen zijn belangrijk als je een verre reis maakt! Ook bij onze Sri Lanka bouwstenen vind je informatie, bijvoorbeeld wat wel en niet inclusief is, op deze pagina gaat het vooral over de geldzaken!

 

 

De officiële munteenheid van Sri Lanka is de Sri Lanka Rupee (LKR).

 

Voor de actuele wisselkoers kun je hier op kijken.


info over entreegelden

Pinnen
In Sri Lanka is het in bijna alle plaatsen goed mogelijk om te pinnen (behalve in of bij de Nationale Parken, en let op: de entreegelden betaal je cash!). De meeste Nederlandse banken werken met Maestro/Mastercard, je kunt online opzoeken waar pinautomaten te vinden zijn: kijk op de ATM-locater van mastercard.com, en type een plaatsnaam. Het maximaal te pinnen bedrag sri lanka geldzakenverschilt per ATM, op drukkere plaatsen is het hoger (soms 50.000 Rupee) dan in kleinere plaatsen. Als je daar een te hoog bedrag vraagt, krijg je een foutmelding. Het lijkt dan of je pas niet gebruikt kan worden, maar als je lager bedrag probeert (bv 20.000 Rupee) lukt het wel! We raden je wel aan om altijd wat cash geld achter de hand te hebben, een tweede pinpas mee te nemen (bij voorkeur van een andere bank) en altijd een creditcard voor noodgevallen!

 

 

Banken zetten sinds kort een extra beveiliging op je pas, waardoor je niet meer ‘zomaar’ buiten Europa kunt pinnen, je moet dan eerst iets activeren. Activeer bij je eigen bank (tijdelijk) het pinnen in Sri Lanka!

 

Cash geld & Creditcard
sri lanka geldzaken
Het is handig om altijd wat cashgeld bij je te hebben voor de momenten waarop pinnen niet mogelijk is. De entreegelden van Nationale Parken dien je ook cash te betalen! Overleg met je chauffeur als je wilt pinnen, hij weet precies waar dat kan! Het is niet nodig om thuis euro’s om te wisselen naar US dollars, je kunt de euro op veel plaatsen omwisselen naar Rupees.

 

In toeristische plaatsen kun je in hotels en restaurants steeds meer betalen met je creditcard. Maar let op: hiervoor heb je vaak ook de pincode van je creditcard nodig en er worden vaak extra kosten gerekend. Check dit vooraf met je bank! Het is handig om altijd een creditcard mee te nemen, omdat het ook erg handig kan zijn in noodgevallen!

Vragen over de geldzaken Sri Lanka?
Bel dan tijdens kantooruren naar 020-6702656, of stuur ons je vragen of vakantieplannen per mail. We helpen je graag op weg naar Sri Lanka!

 

Entreegelden
Als je bij OutSight een autorondreis met chauffeur boekt, zoals bijvoorbeeld onze populaire en zeer veelzijdige Sri Lanka rondreis Langs de Hoogtepunten, brengt de chauffeur je naar alle tempels, Nationale Parken en andere uitstapjes die in het programma staan. Maar de entreegelden zijn niet inbegrepen! Op die manier betaal je nooit teveel, want je kan zelf ter plekke bepalen wat je wel en niet wilt bezoeken. Overleg vooral met je chauffeur wat je wel en niet wilt zien! Tijdens onze bouwsteen Sri Lanka Compleet, is het bezoek aan Horton Plains en een jeepsafari naar Yala (of Bundala) Nationaal Park wel inbegrepen maar de entreegelden dus NIET! Voor de entreegelden zal de gids/chauffeur je assisteren bij het kopen van de kaartjes.

sri lanka geldzaken

 

 

 

Onderstaande bedragen hebben wij gekregen van onze lokale agent, en deze lijst wordt 2 x per jaar bijgewerkt. De bedragen zijn een indicatie want ‘subject to change‘. De koers is ongeveer als volgt: 1000 Rupee is € 5,50- en 3500 Rupee is bijna € 20,-

 

 

 

Annuradhapura: 25 USD p.p.
Polonnaruwa 25 USD p.p.
Sinharaja Rain Forest Rs. 700 p.p.
Sigiriya Rock 30 USD p.p.
Minneriya NP Rs. 3500 p.p.
Kaudulla NP Rs. 3000 p.p.
Dambulla Rs. 1500 p.p.
Kandy Temple of the Tooth Rs. 1500 p.p
Kandy Cultural Show Rs. 1000 p.p
Knuckles Mountain Range Rs. 575 p.p.
Pinnawela Elephant Orphanage Rs. 3000 p.p.
Horton Plains NP Rs. 3668 p.p
Udawalawe NP Rs. 3500 p.p
Yala NP Rs. 3500 p.p
Bundala NP Rs. 3500 p.p

 

(bedragen onder voorbehoud van lokale wijzigingen, bijgewerkt najaar 2019.)

 

Bij een aantal bezienswaardigheden zoals Anuradhapura en Polonnaruwa is het gebruikelijk om ter plaatse een lokale gids ‘in te huren’ die je van alle details en jaartallen op de hoogte brengt. Het is natuurlijk niet verplicht, maar de bijdrage is meestal vrijwillig en zorgt voor broodwinning voor een gezin. Deze gidsen werken hier vaak al jaren en weten heel veel te vertellen. Ook bij Sigiriya lopen er bij het begin van de klim een flink aantal potentiële gidsen met je mee, maar bedenk dat de route naar boven heel duidelijk is aangegeven en dat daarvoor geen gids nodig is. De gids/chauffeur van onze lokale agent Airwing is niet verplicht met je mee naar boven te gaan!

sri lanka geldzaken

 

Voor de Elephant Orphanage in Pinnawela betaal je entree, hier wordt het centrum van bekostigd. Binnen wordt er nog geprobeerd extra geld te verdienen door je te laten poseren met olifantjes en door je extra melk aan de babyolifantjes te laten geven!

 

 

 

Fooien
Het is een gewoonte om in Sri Lanka ca. 50-100 Rupee, ca. € 0,50 tot €1,-  of $1 USD fooi te geven aan kamermeisjes, kruiers en gidsen. Handig om hiervoor altijd wat kleingeld bij je te hebben!

 

In een restaurant wordt meestal 10% automatisch bij de rekening opgeteld voor de service, maar helaas zien de bediendes zelf daar vaak maar weinig van terug. Bedenk dat zelfs het personeel in luxe hotels of in dure restaurants vaak maar een laag salaris krijgen, en dat een heel gezin afhankelijk kan zijn van de fooien die wij geven. Zorg dus dat je, als je tevreden bent, in een restaurant altijd nog wat extra kleingeld achterlaat!

 

Soms verwachten de mensen ook een kleine fooi als je een foto van ze maakt. Denk aan de theepluksters bij Nuwara Eliya en in het olifantenweeshuis in Pinnawela verwachten de olifantentrainers een fooi als je een foto van ze maakt of als je een flesje melk aan de babyolifantjes mag geven!

 

Sri Lanka geldzaken

 

In Sri Lanka is het gebruikelijk om aan het einde van je autorondreis een fooi aan je chauffeur te geven. Dit is niet verplicht, maar wordt wel van je verwacht. Je kunt de hoogte van de fooi af laten hangen van de service van je chauffeur, en of je tevreden was over zijn diensten.

 

Het is moeilijk hier een richtlijn voor te geven, maar het wordt ons wel vaak gevraagd. Natuurlijk is het uiteindelijk helemaal aan jezelf om te bepalen wat je wilt geven, maar ter indicatie kun je een bedrag van € 7,- tot € 10,- per dag aanhouden. Ook hier geldt weer dat de lokale lonen vaak laag zijn, en dat je een heel gezin blij kan maken met een goede fooi.

 

 

Vertrekbelasting
De vertrekbelasting in Sri Lanka zit reeds bij je internationale ticket inbegrepen (onder voorbehoud van lokale wijzigingen).

 

Reisplannen richting Sri Lanka?

Je kunt met onze Sri Lanka bouwstenen je eigen Sri Lanka reis helemaal naar wens samenstellen. Door de bouwstenen op jouw manier achter elkaar te zetten, en ze te combineren zoals jij dat wenst, maak je eenvoudig je eigen vakantie Sri Lanka, helemaal naar wens! Teveel keuze? Bekijk dan de kant-en-klare -door ons samengestelde- Sri Lanka rondreizen; gemaakt op basis van onze eigen jarenlange (reis-)ervaring, en voor elk wat wils.

 

 

Reisvoorstel aanvragen
close slider