headlinenieuwtestdef
<- Klik op het logo voor onze HOMEPAGE met een overzicht van alle bestemmingen!

Met OutSight naar Sri lanka

calamiteitenfonds

Geldzaken

Sri Lanka-rupeeDe officiële munteenheid van Sri Lanka is de Sri Lanka Rupee (LKR).

 

De koers is € 1,00 voor ongeveer 185 Rupee, en andersom:
100 Rupee is dus circa € 0,55 (koers begin 2018).


info over entreegelden

Pinnen
In Sri Lanka is het in bijna alle plaatsen goed mogelijk om te pinnen. (Behalve in of bij de Nationale Parken, de entreegelden betaal je cash!) De meeste Nederlandse banken werken met Maestro/Mastercard, je kunt online opzoeken waar pinautomaten te vinden zijn: kijk op de ATM-locater van mastercard.com, en type een plaatsnaam. Het maximaal te pinnen bedrag verschilt per ATM, op drukkere plaatsen is het hoger (soms 50.000 Rupee) dan in kleinere plaatsen. Als je daar een te hoog bedrag vraagt, krijg je een foutmelding. Het lijkt dan of je pas niet gebruikt kan worden, maar als je lager bedrag probeert (bv 20.000 Rupee) lukt het wel! We raden je wel aan om altijd wat cash geld achter de hand te hebben, een tweede pinpas mee te nemen (bij voorkeur van een andere bank) en altijd een creditcard voor noodgevallen!

Sri lanka-signs


Let op: banken zetten sinds kort een extra beveiliging op je pas, waardoor je niet meer ‘zomaar’ buiten Europa kunt pinnen, je moet dan eerst iets activeren. Activeer bij je eigen bank (tijdelijk) het pinnen in Sri Lanka!

 

 

Cash geld
Wij raden je aan altijd wat cashgeld bij je te hebben voor de momenten waarop pinnen niet mogelijk is. De entreegelden van nationale Parken dien je ook cash te betalen! Je hoeft geen euro’s thuis om te wisselen naar US dollars, je kunt de euro op veel plaatsen omwisselen naar Rupees.

 

Creditcard
Op toeristische plaatsen kun je in hotels en restaurants steeds meer betalen met je creditcard. Maar let op: hiervoor heb je vaak ook de pincode van je creditcard nodig en er worden vaak extra kosten gerekend. Check dit vooraf met je bank! We raden aan om altijd een creditcard mee te nemen, omdat het ook erg handig kan zijn in noodgevallen!

 

Entreegelden
Als je bij OutSight een autorondreis met chauffeur boekt, brengt de chauffeur je naar alle tempels en culturele uitstapjes die in het programma staan, maar de entreegelden zijn niet inbegrepen. Op die manier betaal je nooit teveel, want je kan zelf ter plekke bepalen wat je wel en niet wilt bezoeken. Bij onze bouwsteen ‘Sri Lanka Compleet’ is de tour naar Horton Plains en een jeepsafari naar Yala of Bundala Nationaal Park wel inbegrepen maar de entreegelden dus NIET! Voor de entreegelden kan de gids/chauffeur je assisteren bij het kopen van de kaartjes.

 

Onderstaande bedragen hebben wij gekregen van onze lokale agent, en deze lijst wordt 2 x per jaar bijgewerkt. De bedragen zijn een indicatie want ‘subject to change‘. De koers is ongeveer als volgt: 1000 Rupee is € 6,- en 3500 Rupee is ruim € 20,-

 

Annuradhapura: 25 USD p.p.
Polonnaruwa 25 USD p.p.
Sigiryia 30 USD p.p.
Minneriya NP Rs. 3500 p.p.
Kaudulla NP Rs. 3000 p.p.
Dambulla Rs. 1500 p.p.
Kandy Temple of the Tooth Rs. 1500 p.p
Kandy Cultural Show Rs. 1000 p.p.
Pinnawela Elephant Orphanage Rs. 2500 p.p.
Horton Plains Rs. 3668 p.p
Udawalawe NP Rs. 3500 p.p
Yala Rs. 3500 p.p
Bundala Rs. 3500 p.p

 

(bedragen onder voorbehoud van lokale wijzigingen, bijgewerkt eind augustus 2017).

 

Bij een aantal bezienswaardigheden zoals Anuradhapura en Polonnaruwa is het gebruikelijk om ter plaatse een lokale gids ‘in te huren’ die je van alle details en jaartallen op de hoogte brengt. Het is natuurlijk niet verplicht, maar de bijdrage is meestal vrijwillig en zorgt voor broodwinning voor een gezin. Deze gidsen werken hier vaak al jaren en weten heel veel te vertellen. Ook bij Sigiriya lopen er bij het begin van de klim een flink aantal potentiële gidsen met je mee, maar bedenk dat de route naar boven heel duidelijk is aangegeven en dat daarvoor geen gids nodig is. De gids/chauffeur van onze lokale agent Airwing is niet verplicht met je mee naar boven te gaan!

 

Sri lanka- Pinnawela- melk geven!Bij de Elephant Orphanage in Pinnawela betaal je entree, hier wordt het centrum van bekostigd. Binnen wordt er nog geprobeerd extra geld te verdienen door  je te laten poseren met olifantjes en door je extra melk aan de babyolifantjes te laten geven!

 

 

Fooien
Het is een gewoonte om in Sri Lanka ca. 50-100 Rupee, ca. € 0,50 tot €1,-  of $1 USD fooi te geven aan kamermeisjes, kruiers en gidsen. Handig om hiervoor altijd wat kleingeld bij je te hebben!
In een restaurant wordt meestal 10% automatisch bij de rekening opgeteld voor de service, maar helaas zien de bediendes zelf daar vaak maar weinig van terug. Bedenk dat zelfs het personeel in luxe hotels of in dure restaurants vaak maar een laag salaris krijgen, en dat een heel gezin afhankelijk kan zijn van de fooien die wij geven. Zorg dus dat je, als je tevreden bent, in een restaurant altijd nog wat extra kleingeld achterlaat!
Soms verwachten de mensen ook een kleine fooi als je een foto van ze maakt. Denk aan de theepluksters bij Nuwara Eliya en in het olifantenweeshuis in Pinnawela verwachten de olifantentrainers een fooi als je een foto van ze maakt of als je een flesje melk aan de babyolifantjes mag geven!

 

Het is ook gebruikelijk om aan het einde van je autorondreis een fooi aan je chauffeur te geven. Dit is niet verplicht, maar wordt wel van je verwacht. Je kunt de hoogte van de fooi af laten hangen van de service van je chauffeur, en of je tevreden was over zijn diensten. Het is moeilijk hier een richtlijn voor te geven, maar het wordt ons wel vaak gevraagd. Het is uiteindelijk helemaal aan jezelf om te bepalen wat je wilt geven, maar ter indicatie kun je een bedrag van € 7,- tot € 10,- per dag aanhouden. Ook hier geldt weer dat de lokale lonen vaak laag zijn, en dat je een heel gezin blij kan maken met een goede fooi.

 

Vertrekbelasting
De vertrekbelasting in Sri Lanka zit reeds bij je internationale ticket inbegrepen (onder voorbehoud van lokale wijzigingen).